fbpx

In deze blog schrijf ik over de leeftijdsfase rond 9 jaar. Deze fase loopt van 7 t/m 14 jaar. Waarom vraag je je misschien af. Omdat dit een belangrijke fase is voor een kind, maar ook voor ouders vaak als een lastige fase wordt ervaren.

`Don´t rescue your child from a challenge. Teach them how to face it!´

In deze fase gaan kinderen ervaren dat er veel meer in de wereld gebeurd. Hun belevingswereld verbreed. Ze worden zich bewust meer bewust van alles wat er in de wereld speelt. Dit kan allemaal erg bij ze binnen komen. Wat verschillende emoties kan oproepen als, angst, boosheid, verdriet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het belangrijkste is dat deze gevoelens erkent worden. Ga er met je kind over in gesprek. Wees kwetsbaar en open over je eigen gevoelens bij bepaalde gebeurtenissen. Op deze manier leert het kind dat ze er mogen zijn. En door jouw ervaringen te delen en te delen hoe jij er mee om gaat, leert je kind ook met zijn/haar gevoelens om te gaan.

`Het gaat er niet om wat een ander van mij zou kunnen denken, het gaat er om hoe ik over mezelf denk´

Een ander onderwerp wat veel speelt rond deze leeftijd is dat het ineens belangrijk wordt om ergens bij te horen. En het wordt belangrijk wat de ander van je vind. Er ontstaan op school groepjes. En als je daar niet bij hoort, dan doet dat pijn. Natuurlijk is het fijn om ergens bij te horen. Maar leer je kind ook dat als het er niet bij hoort, dat dat niet aan hem/haar persoonlijk ligt. Er kan dan ook gewoon niemand zijn die bij hem/haar past. Leer je kind dat het ook goed om op jezelf te zijn. En te kijken naar wat zijn/haar talenten zijn. Eventueel kunnen jullie samen iets zoeken voor na school waar wel kinderen zijn die aansluiten bij je kind.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het is een fase van tegenstellingen, waar ik het net nog over erbij horen had, is het ook een fase waarbij het kind zich meer kan afzonderen op zijn/haar kamer.

Je ziet dat deze fase echt verschillende tegenstelling heeft. Het ene moment wil het zich afzonderen, dan wil het weer tegen je aan kruipen. Dit komt mede door de interne zoektocht naar zichzelf. Het kind komt in deze fase in contact met zijn/haar emoties. Het kind ervaart dat het een eigen gevoel heeft, eigen emoties.

Deze fase is een echte emotionele rollercoaster, doordat het kind zich nu emotioneel gaat ontwikkelen. Het enige wat je als ouder kunt doen is mee gaan op de rollercoaster en er zijn op de hoogte en diepte punten.

Onderstaande video omschrijft deze fase als geen ander:

Zijn er ook nog leuke dingen aan de 9-jaars fase? Ja zeker! Kinderen vinden het erg leuk om zelf dingen te doen. Dat ze zelf om boodschappen mogen of andere dingen zelfstandig mogen doen of kunnen.

Ik weet nog goed toen ik 9 was. Rond die leeftijd kwam er iemand te overlijden die me heel dierbaar was. Ineens besef je dat het leven vergankelijk is. Dat je mensen kwijt kunt raken. En dan nog al die emoties en gevoelens die dat oproept. Hoe ga je daar mee om? Inmiddels heb ik hier een weg in gevonden, maar nog overvallen emoties mij nog al eens. De ontwikkeling gaat altijd door, maar rond de leeftijd van 9 jaar begint de emotionele ontwikkeling. Emoties en gevoelens horen nu een keer bij mens zijn.

Wil je meer weten over de 9-jaars fase? Op onderstaande site vind je meer info en er is tevens een interessant boek op verkrijgbaar over deze fase, waarin kinderen delen hoe zij deze fase beleven. Klik op de link hieronder: